maandag 9 februari 2015

Samenvatting effectieve werkvormen


We hebben tijdens LA2 moeten brainstormen over wat wij vinden wat effectieve werkvormen zijn.
Monique en ik kwamen tot het volgende rijtje:
coöperatief werken
- feedback
- directe instructie
- brainstorm
- just in time information
- onderzoekend leren
- Games
- stage
- Belonen

Als belangrijkste sleutelrol gaven wij (Monique en ik) de relatie tussen student en docent. Volgens Hattie(2009) heeft dit een effectiviteit van 0.72.
Ook het geven van duidelijke instructie, die wij hebben benoemd in onze brainstorm, scoort hoog met een effectiviteit van 0.59.

Cooperatieve werkvormen scoren redelijk hoog volgens Hattie (2009). Effectiviteit van 0.41  

maandag 2 februari 2015

4C/ID Model


Opdracht: snelle oriëntatie op onderwijsmodel.
De gevonden informatie is afkomstig uit het praktijkrapport didactiek en communities van Toll-net, juni 2011


Wat:
Het 4C/ID model van van Merriënboer is een instructional design model voor het ontwerpen van leeromgevingen gericht op het aanleren van complexe vaardigheden en (professionele) competenties die relevant en nodig zijn voor het functioneren van de lerende in zijn beroepsuitoefening of in zijn bredere leefwereld. Deze complexe vaardigheid moet dus voldoen aan een reële behoefte van de lerende om deze competenties te verwerven.
De complexe vaardigheid bestaat uit samenstellende vaardigheden en wordt geleerd door het aanbieden van een aantal authentieke leertaken die gegroepeerd zijn in een significante taakklasse. Binnen een taakklasse blijft de complexiteit van de leertaken gelijk, terwijl de ondersteuning die gegeven wordt om deze leertaken aan te leren, systematisch afneemt. De ondersteunende informatie is beschikbaar gedurende het doorlopen van de hele taakklasse. Om de leertaken te kunnen uitoefenen is ondersteunende informatie beschikbaar samen met procedurele informatie die just-in-time dient aangeboden te worden, op het ogenblik dat de lerende die nodig heeft om de deeltaakoefening te leren uitvoeren.  De leertaken worden aangevuld met deeltaakoefeningen voor het aanleren van geautomatiseerde vaardigheden.


Hoe:



Methoden:
Er dient ook een leeromgeving gecreëerd te worden waarin de volgende elementen voorzien worden:
-       Informatie over de cursus/module. Deze informatie wordt opgenomen in stap 1: de leerdoelen, de te verwerven competenties; het meten en weergeven van de vooruitgang in het leerproces; de verwachte voorkennis/ervaring; afspraken rond verwachtingen over de cursus en de cursist: studiebelasting (werktijd), werkschema (agenda, deadlines, feedback); de sociale context (wie), de virtuele groep.
-       Beschrijving van het leertraject (cursus/module): preciseer de taakklasse, de deadlines, de aanpak, de randvoorwaarden (individueel en in groep), de studiebelasting.  
-      De taakgroepen/taakklassen: specificeer de taken binnen de taakklasse, de taakspecifieke hulp, de wijze van evaluatie en feedback.  
-      Generieke hulpmiddelen (optioneel) op informatie - en communicatie niveau.


(Tollnet, 2012)

Kennismaken met LA2

Wat heb ik gemaakt?
De opleiding voorschakeltraject welzijn ontworpen (éénjarige niveau 2 Helpende zorg en welzijn) en geïmplementeerd. Vanuit kwalificatiedossier naar examenplan naar stageplan naar uiteindelijk lessenplan en lesinhoud

Welke stappen heb ik genomen?
Stap 1: kijken naar het kwalificatiedossier
Stap 2: Kijken naar examinering (wat moet geëxamineerd worden)
Stap 3: kijken naar uren norm
Stap 4: examenplan gemaakt
Stap 5: stagemodel gemaakt
Stap 6: Kijken welke informatie misschien al ergens ligt wat gebruikt kan worden
Stap 6: lesplan gemaakt
Stap 7: Formuleren van lesdoelen
Stap 8: lessen uitgeschreven

Wat maakt dat ik tevreden ben over dit ontwerp?
Het voorschakeltraject draait nu al voor het vierde jaar succesvol.

Welke les heb je geleerd en zou je aan iedereen willen meegeven?

Ik heb geleerd dat je goed moet kijken naar je doelgroep, welk niveau heb ik voor ogen, en wat het is het verschil met je huidige opleiding, huidige niveau. Ik merkte dat ik bij de uitwerking van de lessen te snel door de theorie heen ging, waardoor de studenten het niet meer volgende. Het jaar daarop heb ik de theorielessen aangepast

donderdag 15 januari 2015

Wie ben ik?

Ik ben Rianne en ik volg de opleiding Leren en Innoveren aan de fontys.
Ik werk op het Summa College in Eindhoven bij de opleidingen PW3 en het voorschakeltraject (éénjarige opleiding helpende zorg en welzijn niveau 2)